Интегративно детско здраве и как да подготвим децата си за бъдещето

На 27 и 28 ноември 2021 г. се проведе първия по рода си дигитален фестивал, посветен на интегративното детско здраве. Събитието беше организирано от Фондация „За по-здрави деца“ в рамките на проект „Академия за детско здраве“. Настоящи и бъдещи родители и над 40 специалисти в различни области търсиха отговори на въпроси, свързани с това:

Как да отглеждаме пълноценно здрави и щастливи деца?

Фестивалът беше открит от Д-р Галя Манчева – учредител и председател на Фондация „За по-здрави деца“. Събитието имаше за цел да подкрепи отговорните родители в повишаването на техните знания по отношение на въпроси, свързани с отглеждането и грижите за децата, с оглед пълноценното им и хармонично физическо и психическо развитие.

Старт на събитието даде специалният гост Д-р Валерий Шакола – иглотерапефт и специалист по Ци-Гун и традиционна китайска медицина. Той запозна участниците с няколко метода за укрепване на имунитета при деца и възрастни. Чрез комбиниране на Източната и Западната медицина, можем да облекчим различни болестни състояния, да подпомогнем по-бързото възстановяване или да ги използваме за превенция.

Следващите лектори представиха няколко метода за подпомагане на осъзнатите родители в справянето им с различни болести и ситуации, влияещи върху здравето на децата. Специалисти по хомеопатия, пълноценно хранене и холистично здраве представиха своите методи и гледни точки по отношение на въздействието на тези методи върху детското здраве. Интересно представяне направи Ваня Тодорова, собственик на конна база „Ахил“. Нейната тема показа една различна гледна точка към взаимодействието между децата и конете и тяхното благотворно влияние върху деца със специфични потребности.

Следващият специален гост на събитието – Елена Герганова, запозна родителите с важността на качеството на храната, която консумираме за нашето и детското здраве. Нейната страст са органичните и пълноценни храни. Тя е и ментор и бизнес коуч, създател на платформата „Малките Големи Производители“, ориентирана към подкрепа на малки местни бизнеси в цялата страна.

Важна ли е предварителната подготовка?

Тема на събитието, освен пълноценното родителство, беше и предварителната подготовка на бъдещите родители за предстоящите отговорности. Част от тази подготовка е свързана с преодоляване на стреса. Маруся Маринова – лайф коуч, показа на участниците как могат да намалят стреса и да не му позволяваме да взема връх над живота ни. Всички искаме да бъдем успешни, удовлетворени, здрави и щастливи. Но действителността е различна. Поддаваме се на омагьосания кръг на ежедневието и често отлагаме важните неща, дори и несъзнателно. Това неминуемо води до преумора, демотивация и хаос.

В модула бяха разгледани и важни аспекти за подготовката на тялото за бременността и пренаталното възпитание.

Мисията на родителството е свързана и с поддържането на нашето здраве по време на бременност. Интересен аспект от алтернативните методи за лечение представи Нели Мутафова – специалист по Бахова терапия. Тя е насочена към повлияване на психосоматични състояния, които са в основата на голяма част от болезнените преживявания и травми.

Как да отглеждаме здрави и щастливи деца?

Като родители, всеки ден трябва са взимаме хиляди решения, от които зависи както нашето благополучие, така и това на нашите деца. В модулите, посветени на отглеждането на деца в по-малка възраст, специалисти по съня, показаха на родителите ползите на кърменето, двигателното развитие на бебетата и грижите за тяхното здраве.

Интерес предизвика темата на музикалния психотерапевт Станимира Камчева за влиянието на музиката върху развитието на децата. А Александра Николова мотивира родителите да направят първите стъпки към въвеждане на плуването в живота на децата.

„Трудното се преодолява, когато е част от интересното и необходимото.“

Как да подготвим децата си за бъдещето?

За родителите на по-пораснали деца и тийнеджъри, своя опит споделиха лектори по темите, свързани с хранителните разстройства, влиянието на храната върху кожата и как да разбираме по-добре децата в тази възраст.

Част от подготовката на младите хора за света на възрастните е и избора на бъдеща кариера и път на развитие. Как да помогнем на децата с тези важни решения, ни запозна Петя Косева – основател на Hera Career Consult. Тя помага на хора на всяка възраст да открият своите силни страни, заложби и дарби.

Специалният гост доц. д-р Пепа Митева – показа 10 начина за справяне със страховете на децата. Страхът е най-голямата пречка пред развитието и израстването не само на деца, но и на възрастни. Емоциите не бива да бъдат потискани или отричани, защото са част от нас. Но трябва да се научим как да ги разпознаваме и да не им позволяваме да контролират живота ни и този на нашите деца.

Интегративното детско здраве и прехода от детска възраст към света на работещите хора не би бил пълен без темата за финансова грамотност. Цветелина Тодорова – консултант по лични финанси и финансово планиране и основател на Finansovoplanirane.bg, даде идеи на родителите как да изградят финансови умения в децата.

„Човек е създаден, за да бъде щастлив!“